Lintukuvaviikko 08/2024

 Kanahaukka
Eurasian GoshawkAccipiter gentilis
Loviisa 24.2.2024
Canon EOS R6, 600 mm, f/4, ISO-320, 1/1600 sec, Hand heldPysähdyin pienen peltoaukean reunaan tarkistamaan sähkölangalla istuvan linnun - isolepinkäisen. Samalla päätin pysähtyä vähän pidemmäksi aikaa saadakseni eBirdin havaintolistalle samalta paikalta vähän enemmän lajeja. Peltoa ylitti vastakkaisella puolelle aukeaa fasaaninaaras pesässään koiras. Katosivat metsän reunaan talon pihapiiriin.

Pian tuli samalta suunnalta kanahaukkavaroitus - varkikset, naakat ja korpit kertoivat selvästi lajin, vaikka minä en sitä nähnyt. Vähän ajan päästä kuului fasaanin rääkäisy - mietin, kuinkahan ilkeäsin ajaa kyseisen talon pihapiiriin tilannetta tarkistamaan. Ei tarvinnut.

Pitkin pellon pintaa kohti asemapaikkaani lensi fasaani perässään välimatkaa kiinni kirivä hahmo. Hyökkäsin nopeasti auton ovelle, kaappasin kameran (ei taaskaan ollut valmiina vieressä) ja suuntasin sen kohti takaa-ajoa. Sain fasaanin ja haukan ja kiinniottotilanteen kuva-alalle, mutta vain hyvin hämäränä hahmona - tarkennus ei nopeassa tilanteessa löytänyt, ei edes sinne päin. Ensimmäinen kuva tarkennusalueella oli juuri haukan iskun jälkeen. Jouduin taaskin tyytymään kuviin haukan aterioinnista.

Vuosien saatossa olen onnistunut olemaan paikalla uskomattoman monissa kanahaukan saalistustilanteissa, vaikka ei edes laskettaisi mukaan lukuisia kaatopaikan tai hanhipeltojen tilanteita. Piekanaa yrittävä on ollut yllättävin kuviin osunut - näköhavainnoista mieleenpainuvin on ehkä ollut tilanne, jossa koppelo oli kanahaukan takaa-ajettavana.

A Goshawk has just caught a male pheasantKanahaukka
Eurasian GoshawkAccipiter gentilis
Loviisa 24.2.2024
Canon EOS R6, 600 mm, f/4, ISO-125, 1/2000 sec, Hand held

Edellinen viikko Lintukuva.fi Seuraava viikko