Lintukuvaviikko 16/2018

 Tundrametshanhi
Great CormorantAnser fabalis rossicus
16.4.2018, Suomi Canon EOS 1D X Mark II, 840 mm, f/6.3, ISO-320, 1/2500 sec. Tripod used

Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Kuvassa rossicus rodun metsähanhia, joista taitaa olla tulossa oma lajinsa.

Yhden viikonvaihteen ajan olen opetellut Sony RX M10IV käyttöä. Kun Lassi kujala kirjoitti, että hän meinasi pudota tuolilta nähtyään ensimmäiset kameralla otetut ruudut tietokoneen näytöllä, minulle päällimmäiseksi tunteeksi jäi pettymys. Lassilla ei tietenkään ollut suuria odotuksia kameran tuottaman kuvan suhteen siinä vaiheessa, jotka taas minulla olivat korkealla kamerasta ylistyksellä kirjoitettujen tekstien perusteella. Varmaankaan en ole vielä sinut työkalun kanssa, mutta luulisi jo kahden päivän aikan yhden ihastuksen voinut lopputuloksissa nähdä. Tilanne olisi epäilemättä toinen, jos mukana olisi ollut laajemmalla kantilla otettuja kuvia - nyt kuvasin vain 600 mm polttovälillä.

Onhan tässä uudessa kamerassa paljon ominaisuuksia, joita toivoisi ammattilaisjärkkärilläkin olevan. Totta kait keveys ja melkein liian helppo käsiteltävyys ovat erinomaisia ominaisuuksia. 600 millisen tarkentuminen 0,7 metriin on ihan käsittämätön ominaisuus. Helppous jolla älypuhelimen saa toimimaan kameran kauko-ohjaimena täytyy olla kopioitavissa mihin tahansa nykyaikaiseen laitteeseen. Äänetön suljin ei taida nykytekniikalla olevan mahdollinen ammattilaisluokan peilikameroissa.

Paljon jää puuttumaan verrattuna ammattilaisluokan järjestelmäkameran ja objektiivin yhdistelmään. Tarkennus ei mielestäni ole läheskään samassa luokassa (ehkä en osaa), ei nopeudessa eikä oikean kohteen löytämisessä. Pajupuskissa hyppivä tiltaltti esimerkiksi oli ihan mahdoton löytää tarkennukseen (ja juuri puskatyökalua tästä toivoin). Sähköinen etsin ei pärjää läheskään peilikameran etsimen kuvalle. Yksittäisen sepelrastaan löytäminen rastasparvesta kaukaa nurmelta ei onnistunut mitenkään, puhumattakaan dokumentti-/määrityskuvan ottamisesta kaukana taivaalla kaartelevasta pedosta. Dynamiikassa kenno häviää reippaasti Canonille, eikä ISO arvollakaan ole samaa pelivaraa.

En ryntää heti palauttamaan kameraa, sillä luulen löytäväni sille käyttökohteita jo äänettömän sulkimen ja lyhyen tarkennusetäisyyden vuoksi. Ja voihan olla, että joudun perumaan puheeni, jos jatkossa tulee uusia elämyksiä.
PisteetNimimerkkiPalaute/kysymys
9 p RKi Kiitos Sonyn arvioinnista.
8 p KGB Lisää Sony RX M10IV:stä https://www.facebook.com/lassi.kujala.1/posts/10211387136087920
9 p Jyrki Nätti kuva hanhista. Sonyn heikkous on aivan liian pieni tuuman kenno (vain noin 1/8 osa Full frame kennosta). Ei kuvalta voi silloin kovin paljoa odottaa.
- p Arto En väitä, että testaamiseni olisi vielä mitenkään täydellistä, enkä vielä heitä Sonya kaivoon, mutta kerronpa pari esimerkkiä eroista: Kuvasin näitä samoja hanhia hieman myös Sonylla - ei yhtään tallentamisen arvoista kuvaa. Toinen todellinen testi oli soidinlennossa lentävä töyhtöhyyppä - tyypillisesti välillä vasten harmaata taivasta, välillä vasten tummaa metsän reunaa. Sonylla ei tullut yhtään kelvollista kuvaa. Canon voitti noin 10 - 0. Mutta silti, olen valmis muuttamaan mieleni, jos opin käyttämään kameraa oikein.
8 p AaTo

Pistekeskiarvo 8.33, annettuja pisteytyksiä 18.Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko