Lintukuvaviikko 23/2017

 



Kalatiira
Common Tern Sterna hirundo
11.6.2017 Loviisa
Canon EOS 1DX Mark II, 600 mm, f/4.5, ISO-2000, 1/4000 sec. Floating level used






Anna kuvalle pisteet / Give points (10 is the highest):

10 Erinomainen/Excellent
9 Kiitettävä/Very good
8 Hyvä/Good
7 Tyydyttävä/Satisfactory
6 Välttävä/Passable
5 Huono/Bad
4 Ala-arvoinen/Poor

Tänään kävin ensi kertaa tänä kesänä kotikosken kalastajia kuvaamassa. On pakko myöntää, että kaiken sen aiheen kimpussa vietetyn ajan jälkeen, kalastavien kalatiirojen ja naurulokkien kuvaaminen on yhä hauskaa ja palkitsevaa. Jos lokkien ja tiirojen kekkerit koskessa vielä jatkuvat, sinne pitää palata heti seuraavan tilaisuuden tullen. Salakkojen lisäksi koskeen nousevat nyt vimpat, jotka tulevat hauskasti joukolla kiinni jalkoihin.

Ennen osasin lintujen tunnistustiedon paremmin. Lakkasin opiskelemasta uutta määrityskirjallisuutta tai kertaamasta vanhaa jo joskus 15 vuotta sitten. Sen jälkeen rajallinen muistikapasiteettini on osin täyttynyt muulla tiedolla. Viidentoista vuoden aikana on tullut aika paljon uutta tietoa, siinä mukana aika monta uutta täällä mahdollisesti tavattavaa lajia. Jos harvinaisuuksia haluaisi oikeasti löytää, pitäisi tietää mitä katsoa, ja siksi pitäisi olla ikuinen määritystiedon opiskelija.

Hamskärin kaakkoisrannnalla lähellä rantaa oli pahasti vastavalon puolella parinsadan pilkkasiiven parvi. Kiikareilla parvesta löytyi erilainen yksilö, joka pään muodoltaan toi mieleen lähinnä isokyhmyisen kyhmyhaahakanaaraan, kuten vaikkapa tässä kuvassa. Koska lintu näytti kuitenkin pieneltä haahkaksi ja se piti pyrstön tynkäänsä topakasti pystyssä enemmän melanitta-suvun tyyliin, olin hyvin hämilläni lajin suhteen. Jyrkässä vastavalossa auringon kilossa ei mitään värejä erottunut. Otin sitten kuvia parvesta, vaikka osasin jo ennakkoon arvata, ettei välissä olevan kalliotasanteen lämpöväreily tee hyvää kuville. No niistä kuvista ei oletetusti tullut mitään. Kun lähestyin parvea, se lähti tietenkin uimaan ulapalle.

Outo tapaus jäi mieleen. Siksi kuvasin jatkossa kaikki saaren ympäriltä löytyneet ja ohi lentäneet pilkkasiipiparvet (tosin se on minulle muutenkin aika rutiinia jälkimäärityksiä varten). En edelleenkään kuljeta kaukoputkea mukanani - se jäi pois kun lopetin digiscopingin - joten varsinaista linnun etsintää ulapalta en tehnyt. Toisaalta minulla ei ollut mitään odotuksia havainnon suhteen, joten en edes muistanut mainita asiasta saareen myöhemmin saapuneille Jari Lehtiselle ja Heikki Ropposelle. Meillä meni aika enemmän saaressa olleen kirjokertun etsintään ja sitten minulla olikin kiire mantereelle.

Joskus iltapäivällä aloin käydä päivän kuvia läpi. Parvista otettujen huonojen dokumenttikuvien joukossa oli yksi, joka sai minut avaamaan lintuoppaan mustalintujen kohdalta. Alla koosteessa ovat kaikki surkeat kuvat, joissa tämä sama lintu esiintyy.

Olipa tyrmistyttävää nähdä amerikanmustalinnun pään muoto lintuoppaasta ja netin valokuvista. Jos tämä selvästi perus mustalinnusta eroava kyhmyn+pään muoto olisi ollut niin sanotusti betonissa, olisin osannut suhtautua aivan eri tavalla ensimmäiseen havaintooni. Tosin en tiedä, voiko mustalinnulla olla vastaavanlainen pehmeäkaarteinen nokantyven kyhmy? Täytyy toivoa, että melanitat ja erityisesti tämä yksilö on paikalla vielä seuraavalla tyynellä kelillä. Pakko sinne on palata.

Surprise to me was to find a place where large Gulls, mainly Herring, were hunting European river lampreys. To me is quite a mystery what was causing this possibility to Gulls?

 





Kiitos palautteesta - Thanks of feedback

Voit antaa kuvalle palautetta alla olevaan tekstikenttään. Teksti tulee esille viikonkuva-sivuille.

You can send comments or ask the photographer a question by using the form below. Your comments / questions will be published on the ‘Picture of the week’ page.

Viesti/Message:


Nimi tai tunnistettava nimimerkki/Posted by:


NimimerkkiPalaute


Edellinen viikkoLintukuva.fi Seuraava viikko